Как да науча немски? – 3 ЕФЕКТИВНИ Съвета

Как да науча немски? – 3 Ефективни Съвета

Всички знаем, че ученето на нов език изисква определено ниво на усърдие и не може да мине без полагането на труд. Въпреки това обаче много хора погрешно смятат, че например немският език е особено труден за научаване. Причините за това са няколко.

Първо, много от правилата в немския не ни се струват интуитивни. Така лесно можем да се изгубим, ако непрекъснато търсим паралели с българския език. Второ, немската лексика може да ни звучи твърде странно. Това обаче е просто защото не я срещаме често. И трето – често чуваме, че немският е прекалено груб и труден. С времето приемаме това за факт, дори без да се замисляме.

Истината обаче е друга. Немският е страхотен език за учене, който непременно ще ви отвори много врати. И научаването му не е много по-сложно от който и да е друг език. Разбира се, има някои особености и затова днес ще ви дадем 5 ефективни съвета, които да ви помогнат с ученето. Да започваме!

Съвет №1: Учете новите думи в контекст

Много хора се изкушават да се захванат с ученето на нов език като просто наизустят готови думи. Така обаче няма да можем да запомним тези думи, нито да ги използваме в реална ситуация. Или по-просто казано – само ще си изгубим времето.

Ученето на нови думи в контекст (тоест в цели изречения) е много по-полезно, като това важи за всеки език. При немския обаче е особено важно. Това ще ни помогне да свикнем с конструкцията на изреченията по-бързо, а и ще можем да свържем новите думи с други, които вече знаем. Така с времето немският ще става все по-интуитивен, без да се налага да прибягваме до безсмислено наизустяване.

Съвет №2: Не се плашете от дългите думи

Немският е известен със своите сложни и дълги думи. Много хора се плашат от тях, тъй като не могат моментално да разберат как да ги произнесат дори ако са донякъде запознати с правилата. Къде се поставя ударение? Бързо ли трябва да я произнесем? Ами като ни се оплете езика? Всички тези неща правят дългите думи да изглежда доста страшни. Е, те всъщност не са, трябва само да разберете какво представляват.

Немският език е част от т.нар. синтетични езици. Или на чист български – много немски думи се получават като просто се слеят няколко по-прости думи. Например страшната „Freundschaftsbeziehung“ можем да разделим на “Freundschafts” и “Beziehung”, които поотделно значат „приятелство“ и „взаимоотношение“. Така думата изглежда много по-лесна, нали?

В българския език сливането на думи по такъв начин е рядкост, но и ние имаме примери за това: „сърцераздирателен“, „благосъстояние“ и други. Е, в немския често слетите думи са повече от две, но принципът е същият. Как обаче можем да се справим с тези дълги думи, особено в самото начало на нашето учене? Нека видим и последния съвет!

Съвет №3: Добрият преподавател е незаменим

Съществуват много начини да се учи език. Можете да разчитате на различни разговорници, апликации или дори да си купите учебник за самостоятелна подготовка. Истината обаче е, че немски се учи най-добре, ако ни го преподаде добър учител. Защо?

На първо място преподавателят знае как да разпредели материала и концепциите, които искаме да научим. Така вместо да отхапем твърде голям залък, получаваме толкова, колкото можем да възприемем. И разбира се, няма да се лутаме в чудене какво имаме да учим днес или утре.

Освен това добрият учител ще може да ни обърне индивидуално внимание и да наблегне на нашите слаби страни. Например когато се подготвяме сами, често произношението остава на заден план. И така с времето става все по-трудно да го изчистим. А това лесно би било предотвратено с навременна намеса и поправка.

Нека не забравяме, че моралната подкрепа също е важна. Внимателният преподавател знае как да ни насърчи и да ни помогне да не се отчайваме, ако даден компонент от езика ни се вижда твърде сложен. А и да си признаем – когато има кой да ни държи отговорни, сме по-дисциплинирани в ученето си и се справяме по-бързо.

Ако искате и вие да научите немски с помощта на добър преподавател, ние от Езиков Център „Саксония“ сме винаги готови да помогнем. Разгледайте сайта ни и се свържете с нас!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *