Лесно ли се учи немски? – 4 Погрешни схващания

Немският е един от езиците, за които често се разпространяват негативни мнения. Повечето от тях обаче са необосновани и в повечето случаи чисто заядливи. Ето защо днес ще разгледаме четири грешни разбирания, които хората имат за немския, между които и това за трудността му. Ще разберем, че немският може да е един от най-добрите езици, на които да заложим в бъдеще и че всъщност няма нищо толкова страшно в ученето му. Да започваме!

  1. Немски се говори само в Германия

Не е рядкост мнението, че немският всъщност не е толкова популярен език. И действително, той е официален език само на 6 държави – Германия, Белгия, Австрия, Швейцария, Люксембург и Лихтенщайн. Като се има предвид, че последните две държави са много малки, а в Белгия и Швейцария дори не е единственият официален език, тогава оставаме само с Германия и Австрия.

Тук обаче идва нещо интересно – най-големите европейски компании са разположени в Германия. Берлин също е и столицата на старт-ъп компаниите, а отделно немските компании имат клонове из цяла Европа и по света. Немските общности в чуждите държави също не са малки. Така че в крайна сметка ученето на немски отваря много врати из целия западен свят, а не само в Германия.

  1. Немски се учи трудно

В днешно време много хора искат да научат втори чужд език след английския. Редица от тях обаче се плашат от идеята да научат немски и избират езици като италиански, испански или френски. Те, естествено, не са лоши езици, но приложението им може да е доста по-малко от това на немския.

Труден ли е обаче немският в действителност? Всъщност не. Ако имате вече познания по английски, значи имате добра изходна позиция, от която да захванете и немския. А ако това ще ви е първият чужд език, тогава със сигурност няма да ви е по-труден от езици като френски и дори английски.

Знаете ли всъщност къде се крие тайната на лесното и ефективно научаване на езика? В добрата подготовка. Нормално е да изпитваме затруднения, ако се опитваме да се подготвяме сами. Често не знаем откъде да започнем и дали не избързваме с дадени принципи. Ето защо е хубаво да се доверим на добър преподавател, който може да ни насочи и да ни помогне в научаването на езика. Ако си търсите такъв, можете да го намерите в езиков център „Саксония“. Но нека разбием и още няколко мита за немския!

  1. Немският не е необходим, дори ако искаме да живеем в Германия

Да, всички знаем, че в Германия можем да се оправим и с английски. Има много компании, в които се говори изцяло на английски, а и повечето жители (особено в големите градове) знаят английски. Защо ни е тогава немският?

Всъщност всичко се крие в немската култура. Хората просто ще ви гледат по различен начин, ако се обръщате към тях на родния им език. Немците не са студени хора, но чужденците за тях не са нещо специално и просто очакват от тях да научат езика, ако ще живеят там. А и знаейки немски ще можете да се впишете много по-лесно в културната среда на Германия.

  1. Немският език е груб

Тук вече малко започваме да се отклоняваме от обективната територия. В крайна сметка това как ни звучи един език зависи напълно от нас, защото всеки си има вкус, нали? Да… и не. На практика колкото повече свикваме с даден език, толкова „по-натурален“ ще ни звучи той.

Човешкото съзнание смята всяко чуждо нещо за особено. Неслучайно много хора не харесват вкуса на непозната храна или напитка от първия път. Малко по малко обаче привикват към неприсъщото за тях усещане и изведнъж вече харесват новия вкус.

Същото нещо се случва и с езиците, независимо дали говорим за немски, китайски, гръцки или друг непознат за нас език. За щастие, усещането за странност и грубост бързо изчезва, така че няма от какво да се притеснявате!

Смятате ли, че немският трябва да бъде във вашия арсенал от познати езици? Тогава днес е най-доброто време да започнете да го изучавате!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *