Струват ли си платените езикови курсове по немски?

Може би от известно време обмисляте дали да не се захванете с ученето на някакъв език. Ако сте видели някоя от другите ни статии, може и вече да сте се убедили, че немският е добър избор. А може и да сте го решили още преди това. Е, сега обаче сте изправени пред друга дилема – дали да се запишете на платен курс или да заложите на самоподготовката.

Днес ще видим какви са плюсовете и минусите на двата подхода, както и кой би бил най-подходящ за вас. И така..

Предимства на самоподготовката

Първият вариант, който много хора обмислят, е самоподготовката. Той може да бъде много достъпен, стига да си намерите подходящи материали, от които да учите. Освен това самоподготовката често е и сравнително гъвкава. Можете да изберете какво и кога да го учите, като не зависите от чужд график.

Много хора също така намират удовлетворение в това сами да развият умение или да научат език. Свободата да инвестирате колкото време желаете и да видите развитието си е наистина голям плюс на този подход. За жалост обаче, не всичко е толкова прекрасно, колкото може да изглежда в началото.

Недостатъци на самоподготовката

За да сме ефективни в ученето на език сами, ще ни е необходима голяма доза дисциплина. Но тя е рядкост в днешно време. Много лесно е да си кажем „Днес няма да уча, но утре ще наваксам“, като това утре никога не идва.

Самоподготовката може да бъде и доста неефективна, ако не сме подбрали правилните ресурси, което е изключително важно за немския език. Без план на учене няма да можем да се справим ефикасно и най-много да заучим готови изречения и конструкции, без да ги разбираме в действителност. А и разговорните ни умения ще изостанат, тъй като самоподготовката рядко предвижда устна комуникация и упражнения. Дори когато има такива, ще ни е трудно да знаем дали не бъркаме, заучавайки грешно произношение.

И като последен недостатък можем да кажем, че самоподготовката невинаги излиза по-евтино. Съществуват много скъпи учебници и книги за подготовка, които може и да са ефективни, но пак разчитат на собствената ни воля. Не е рядко хората да си купуват такива самоучители само за да ги зарежат в някой ъгъл на дома си и да не ги погледнат повече.

Предимства на платените курсове

Едно от най-големите предимства на тези курсове е готовият учебен план. С него няма да ни се налага да мислим как да структурираме уроците си, колко време да отделяме, правилно ли структурираме ученето си и т.н.

Освен това ще има и кой да ни държи отговорни да научим езика. Истината е, че дори когато ни се иска да научим немски, ежедневието ни и стресът  често могат да ни завъртят главата, ако разчитаме само на собствената си воля за учене. Един добър преподавател обаче няма да ни остави да провалим целите си и ще работи с нас, за да сме сигурни, че в крайна сметка ще научим езика.

Друго страхотно предимство на платените курсове е индивидуалното внимание, което може да ни бъде обърнато. Съвсем друго е, когато има кой да ни каже къде грешим и как да се поправим. Това е полезно както в писмените упражнения, така и в разговорните. И като стана въпрос за това – с платен курс ще имаме реалната възможност да разговаряме на езика, за да го запомним по-бързо и лесно.

Недостатъци на платените курсове

Макар и да имат много предимства, платените курсове имат и своите недостатъци. За някои това е цената. Вярно е, че тези курсове обикновено излизат по-скъпо от самоподготовката. Ако обаче погледнем на това като на инвестиция в себе си и собственото си развитие, тогава цената всъщност далеч не изглежда толкова висока. В крайна сметка знанието няма да изчезне, ако го поддържаме, а и няма кой да ни го открадне.

Другият главен недостатък на курсовете е ангажираността. Понякога графикът ни може да е твърде хаотичен и вписването на такъв курс в него да е трудно. Това обаче може да бъде както недостатък, така и предимство. Ако приемем курса като неотложен ангажимент и планираме деня си около него, тогава и стойността на самият курс се увеличава за самите нас. Така подсъзнателно се подготвяме да бъдем по-отговорни към научаването на езика.

Заключение

В крайна сметка и двата подхода могат да ни помогнат с ученето на немски. Трябва обаче добре да преценим на кой да заложим. Ако имаме необходимата дисциплина, знаем как да подбираме материалите си и сме организирали добра среда за упражнения, тогава самоподготовката би била адекватен избор.

Ако обаче предпочитаме да се фокусираме върху самото учене на езика, да разчитаме на професионалист и да не си губим времето с избирането на план и търсенето на материали, тогава платените курсове са за нас.

А вие искате ли да научите немски с помощта на добър преподавател? Намерете го в езиков център „Саксония“! Ние сме винаги на разположение и сме тук, за да ви помогнем да научите езика по най-добрия начин!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *